Soğukta Yaşamanın Sağlığımıza Yararları

Soğukta Yaşamanın Sağlığımıza Yararları

Soğukta yaşamanın pek çok faydası vardır. Mümkün olduğunca sürekli sıcakta yaşamaktan kaçının. Ancak soğukta yaşamak için soğuğa uyum sağlamalısınız.

Soğukta yaşamanın beş faydasını şöyle sıralayabiliriz:

  1. Kilo kontrolü kolaylaşır.
  2. Soğuk havada daha çok kalori yakılır, daha enerjik olursunuz.
  3. Soğuk ortamlarda uyumak uyku kalitesini artırır.
  4. Metabolik olarak daha aktif olan kahverengi yağ miktarı artar, yağ yakımı ve yağın yakılarak enerji olarak kullanılması kolaylaşır.
  5. Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin artar. Özellikle genç ve sağlıklı bireylerde soğukta serotonin artar ve kendilerini daha iyi hissederler.

Ani soğuk travmatiktir

Soğuğun bu faydalarını saymakla birlikte sıcakta yaşamaya alışmış insanları birdenbire soğukta yaşamaya zorlamak sakıncalıdır.

Öncelikle “soğuk uyumu” sağlandıktan sonra soğuk ortamda yaşamak faydalıdır. Sıcak ortamda yaşamaya alışmış bir insanı aniden soğukta yaşamaya zorlamak tehlikeli olabilir.

Soğuk da bir travmadır. Kaza geçirmek, ameliyat olmak, saldırıya uğramak nasıl bir travma ise sıcakta yaşamaya alışmış bir insan için soğuk travmatik olabilir.

Travma vücudun immün sistemini kötü etkiler. Travma sonrası vücudun hastalıklara direnci zayıflar. Soğuk uyumu olmayan kişilerin soğuğa maruz bırakılması hastalıklara yol açabilir. Vücudun direncinin kırılması halinde, normalde hastalık yapmayan mikroplar hasta edebilir.

Mevsim geçişlerinde solunum yolu hastalıklarının artışı bundandır. Ani sıcaklık oynamaları bizleri hastalıklara yatkın hale getirir.

Soğuğa uyum nasıl sağlanır?

Soğuğa uyum ne demektir. Buna aklimatizasyon yani irtifaya uyum, iklimlendirme diyoruz. Aslında bu yazımızın ana konusu da bu. Peki öyleyse soğuğa uyum ne demektir; soğuğa nasıl uyum sağlarız?

Soğuğa uyum sağlamak için yapılan çalışmalar 15 günlük bir süreye ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bu 15 gün içinde yavaş yavaş, derece-derece soğuğa alışmalıyız. Birdenbire soğuğa geçişi önermiyorum.

Yatak odası için 19˚sıcaklık, oturma odası için 22˚ tavsiye ediyorum. Bu değerler kişilere göre küçük farklılıklar gösterebilir.

Soğuk odada uyuyun, mümkün olduğunca sürekli sıcakta yaşamaktan kaçının. Ama soğuğa uyum sağladıktan sonra soğukta yaşamayı deneyin.